Jaja sadrže sastojak koji je od vitalnog značaja za zdravlje i razvoj bebe, tako da bi trudnice trebalo redovno da ih jedu, važno je samo da budu dobro termički obrađena. Godinama su trudnice širom sveta izbegavale jaja, najpre iz straha od salmonele, a zatim zbog visokog sadržaja holesterola.

Ali sada je Evropska agencija za bezbednost hrane objavila da jaja sadrže sastojak koji je od vitalnog značaja za zdravlje i razvoj bebe.

U pitanju je kolin, supstanca važna za razvoj centralnog nervnog sistema bebe u materici, koja pospešuje razvoj mozga i kičmene moždine.

Kolin se često svrstava u kompleks vitamina B jer ima slične funkcije. Američki institut medicine ga je 1998. svrstao među ključne hranljive supstance, i preporučio dnevni unos od 425 miligrama.

Novi standard koji predlaže Agencija za bezbednost hrane je 400 miligrama dnevno za odrasle, a ako se uzme u obzir činjenica da jedno jaje prosečne veličine sadrži oko 144 miligrama, za odrasle se savetuju dva komada dnevno.

Za bebu uzrasta od sedam do 11 meseci, preporučeno je jedno jaje dnevno koje će joj obezbediti 90 odsto neophodne količine kolina.

"Dejli mejl" navodi da do sada nije postojala preporučena dnevna količna u Evropi, jer se mislilo da ljudski organizam može sam da proizvede kolin u dovoljnoj količini. Ali, sada se ispostavilo da se ipak preporučuje unos kroz obroke koji sadrže jaja.

Autor: www.mondo.rs 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner