Rekorderka po broju zdravih trudnoća i porođaja nasledila je neverovatnu plodnost od oca, koji je za života dobio 45. dece. Marijam Nabatanzi Babirje (37) iz sela Kabimiri u Ugandi rodila je čak 38. zdrave dece, a svi su začeti sa istim muškarcem!

Njene komšije zbog toga su joj dodelile nadimak Nalongo Muzala Bana, što u slobodno prevodu znači "majka blizanaca koja rađa četvorke".

Marijam je do sada šest puta rodila blizance, četiri puta trojke, tri puta četvorke i samo dva puta je bila trudna i rodila samo jedno dete.

Iako su njene rekordne višeplodne trudnoće iznenađenje za veliki broj ljudi, one nisu šokirale Marijam, koja kaže kako sklonost za to postoji već dugo u njenoj porodici.

"Moj otac ima 45. dece sa nekoliko različitih žena, a sve one su rađale dvojke, trojke i četvorke", izjavila je za Ugandian Daily. Dr Čarls Kigundu, ginekolog iz bolnice Mulagao smatra kako je Marijam zaista nasledila plodnost od oca.

 "Ona ima genetsku sklonost za hiperovulaciju, pri kojoj otpušta nekoliko jajnih ćelija u istom ciklusu. Zbog toga se povećavaju šanse blizanačkih i višeplodnih trudnoća", objašnjava Kigundu.

Marijam se udala jako mlada, sa 13 godina. Već iste godine rodila je svoju prvu decu - blizance. Kaže kako je nekoliko puta tražila od lekara savet kako da smanji svoju plodnost, ali oni su joj rekli da, s obzirom da proizvodi toliko jajnih ćelija, hormonalne kontraceptivne metode, pa i one ostale, bi mogle da naštete njenom zdravlju.

"Trenutno živim sa 21 svoje dece. Nekolicinu njih su usvojili parovi koji ne mogu da imaju decu. Ostali žive sa našim rođacima i članovima porodice koji nam pomažu da ih prehranimo i odgajimo", rekla je Marijam.

Stručnjaci koji su posmatrali njenu decu kažu da ona ne samo da su iznenađujuće zdrava, već su i sva natprosečno inteligentna. Marijam je rodila 10 devojčica i 28 dečaka, od kojih je nasjtarije dete staro 23 godine, a najmlađe četiri meseca.

Ipak, žena rekorder prema broju rođene dece jeste supruga ruskog seljaka Fjodora Vasiljeva, koja je između 1725. i 1765. godine čak 16 pari blizanaca, sedam puta trojke i četiri puta četvorke, što je ukupno 69. dece!

 

Autor: Stil / express.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner