Vaša beba se probudila rumenih obraza, toplija nego inače. Merite joj temperaturu a toplometar pokazuje 37,7? Da li bebi dati lek ili je odvesti kod lekara? Telesna temperatura ispod 38 stepeni ne spada u groznicu, a kao i kod odraslih i kod beba se može desiti da se telesna temperatura blago povisi iz raličitih razloga.

Kada stigne prinova u kuću svi su uzbuđeni, pogotovo roditelji kojima je to prvo dete. Od mnogobrojnih stručnih, kao i saveta majki, prijateljica i drugih osoba iz okruženja od kojih svaka ponešto zna o nezi sićušnog bića, često ostaju potpuno zbunjeni. Da li dete treba da kupaju, kako da ga povijaju i brinu o osetljivom pupku, kako da ga hrane, samo su neka od pitanja.

Spona koja povezuje bebu i roditelje, vekovima je stara. Ovu prirodnu vezu možete vrlo jednostavno da probudite pomoću Bebinog plesa. Mr sci med dr Jelena Jovanović, spec. pedijatrije u projektu „Prosvetiteljsko roditeljstvo" Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora" objašnjava aspekte roditeljstva savremenog doba i načine kako da probudi prirodnu, vekovima staru vezu između novorođenčeta i roditelja:

Drugo stanje je subjektivna stvar i razlikuje se od osobe do osobe. Neke žene imaju sreće: šetaju svoj slatki, okrugli stomačić i imaju neki neopisivi sjaj. Plus, tvrde da se nikada nisu osećale lepše.  Iako nisu sve trudnice te sreće, sve majke (koje imaju više dece) saglasne su u jednoj tvrdnji - najbolja trudnoća je prva trudnoća. Evo i zbog čega...

Trudnoća jeste fiziološko i sasvim prirodno stanje, ali je narodni izraz "drugo stanje" pravi naziv za trudnoću, jer ona podrazumeva čitav niz promena u organizmu svake žene.

Koža se formira još u prvom trimestru trudnoće, a kako ona treba da izgleda kada se beba rodi i kako se ona neguje, savetuje dr Dragomir Branković, pedijatar-neonatolog. O tome kako treba da izgleda koža novorođenčeta, kako se ona neguje smo razgovarali sa dr Dragomirom Brankovićem, pedijatrom-neonatologom.