Gorušica se u trudnoći javlja zbog progesterona, hormona koji opušta mišiće u trudnoći, ali to znači i da opušta mišić koji kiselinu drži izvan jednjaka. Pored toga, i materica raste i gura kiselinu ka jednjaku. Srećom, postoje načini koji će vam pomoći da zaustavite tu neprijatnu gorušicu. 

Jedite male obroke

Ako imate jutarnje mučnine, verovatno jedino i možete da jedite male obroke. Ali, ako vam je apetit zdrav, trudite se da ne jedete baš mnogo odjednom. Čak i kada niste u drugom stanju, preterano napunjen stomak će doprineti gorušici. Umesto tri veća obroka, probajte da jedete pet ili šest manjih.

Jedite polako

Brzo gutanje hrane dovodi do lošeg varenja i gorušice. Pokušajte da se opustite, da uživate u obrocima i to će vam pomoći da jedete polako i sprečite prejedanje.

Pijte tečnost

Ali, izbegavajte da pijete vodu ili mleko uz obrok. Najbolje je da se tečnost unosi između obroka.

Posle obroka…

Nakon obroka idite u laganu šetnju, uradite nešto od kućnih poslova, sedite i čitajte knjigu, radite bilo šta, ali nikako nemojte da ležite. I još nešto, izbegavajte da se savijate napred neposredno posle jela.

Ne jedite pred spavanje

"Hrana pre spavanja je recept za gorušicu", kaže gastroenterolog dr Džoel Rihter. On savetuje da ne jedete najmanje tri sata pre nego što legnete u krevet, a trebalo bi i da izbegavate tečnost neposredno pre spavanja.

Spavajte izdignuti

Mnogi ljudi koji imaju problem sa gorušicom spavaju na specijalnim jastucima koji im gornji deo tela drže blago podignutim. Dr Rihter kaže da isti efekat postižete ako ispod jastuka dodate još neki manji, kako bi gornji deo tela bio izdignut, a kiselina tamo gde treba da bude.

Prepoznajte okidače

Nekima smetaju slatkiši, nekima kafa… Ono što smeta jednoj trudnici možda drugoj prija, zato je važno da primetite koji su okidači koji vam izazivaju gorušicu.

Nosite široku odeću

Uska odeća će stvarati dodatni pritisak na vaš abdomen koji je već pod pritiskom. Zato birajte malo širu odeću.

Probajte đumbir

Neke žene kažu da im je đumbir pomogao da smire stomak i gorušicu. Nekima je pomogao i kod umirivanja mučnine i povraćanja, što najčešće ide pod ruku sa gorušicom.

Iako za sada nema nekih naučnih dokaza koji pokazuju da je đumbir dobar za ove trudmičke probleme, lekari kažu da je bezbedno da ga trudnice konzumiraju - pa zašto da ne, probajte.

Autor: www.mondo.rs 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner