Prema iskustvu ginekologa, urinarne infekcije su najčešće infekcije u trudnoći, pa je redovna kontrola u ovom periodu obavezna. Urinarne infekcije se češće javljaju kod žena, pre svega zbog građe tela, to jest zbog kraćih mokraćnih kanala, koji infekciji omogućavaju lakše širenje.

Glavni uzročnici urinarnih infekcija su uglavnom bakterije, koje se u maloj količini prirodno nalaze u crevima i urogenitalnom traktu (ešerihija koli, proteus, klebsiela, enterokok, pseudomonas). Međutim, infekciju mogu da izazovu i seksualno prenosive bakterije hlamidija, ureaplazma i mikoplazma, kao i streptokok.

Uzročnici mokraćnih infekcija

Najčešći izazivač je bakterija ešerihija koli (u 85 do 90 odsto slučajeva). Pored toga što je prirodni stanovnik crevne flore, Prema novijim istraživanjima, urinarne infekcije spadaju u najrasprostranjenija oboljenja današnjice. Svaki čovek je bar jednom u detinjstvu ili zrelom dobu osetio neki od tipičnih simptoma koji ih prateova bakterija je široko rasprostranjena u čovekovoj okolini (zagađena voda, ali i voće i povrće koje je zalivano njom). Važno je znati da se ponekad prisustvo ešerihije u organizmu ne može prepoznati po simptomima koje izaziva. Paraziti su, takođe, mogući uzročnici mokraćnih infekcija.U tu grupu spadaju gliste, trihomonas, i druge.

Zbog hormonalnih promena, kao i rasta i razvoja bebe, i prilagođavanja tela na „drugo stanje“, urinarne infekcije su vrlo česte kod trudnica. Javljaju se kod svake desete žene, najčešće između šeste i 24. nedelje. To može da se objasni uvećanom matericom - koja vrši pritisak na bešiku, i porastom nivoa progesterona - koji opušta mišiće oko mokraćnog kanala.

Redovne kontrole

Prema iskustvu ginekologa, ovo su najčešće infekcije u trudnoći, pa je redovna kontrola obavezna. Provera je potrebna čak i kada se osećamo sasvim dobro, jer je za neke od infekcija karakteristično da nemaju (upadljive) simptome - na koje bismo reagovali i obratili se lekaru.

Savet +

Da biste umanjili rizik, pijte što više tečnosti, redovno održavajte ličnu higijenu, i koristite zaštitu prilikom seksualnog odnosa. U zimskom periodu je neophodno adekvatno, slojevito oblačenje.Tako je moguće da bez redovnog pregleda trudnica i ne sazna za infekciju. Uglavnom je reč o bezazlenoj promeni, pa ne treba preterano brinuti. Ova neprijatna infekcija u najvećem broju slučajeva nije opasna po plod.

O većem riziku može da se govori tek kod hronične infekcije, koja - nelečena, ili usled nepridržavanja terapije, može da dovede do prevremenog porođaja ili, čak, do spontanog pobačaja. Zato se prilikom svakog ginekološkog pregleda radi kontrola urina na prisutnost bakterija. Ako je nalaz pozitivan, odmah se primenjuje terapija. Do ove neprijatne promene može da dođe zbog nedovoljne higijene, pada imuniteta, ili izmenjenog hormonskog statusa. Kod dugotrajnog zatvora (koji se često javlja u trudnoći), bakterije se brže razmnožavaju i dospevaju do urinarnih kanala. Ako ste skloni ovoj vrsti infekcija, ili ste u prethodnoj trudnoći imali takvo iskustvo, obavezna je mesečna kontrola urinokulture, uz antibiogram.

Simptomi urinarnih infekcija i ešerihije

Neki tipični simptomi infekcije mogu da se pomešaju sa uobičajenim pojavama u trudnoći. Na primer, Simptomi upozorenja da je došlo do infekcije su češća potreba za mokrenjem, peckanje prilikom mokrenja, ponekad i tragovi krvi u urinupovećana potreba za mokrenjem je očekivana, ali ako uz to osetite bolno peckanje, makar se radilo i o sasvim maloj količini urina, trebalo bi da proverite da li je u pitanju infekcija. Upale ovog tipa mogu da budu uporne i bolne, ali ukoliko se na vreme dijagnostikuju i leče, neće da prerastu u problem koji bi mogao da naudi bebi.

Pri lekarskom pregledu, dijagnoza se postavlja na osnovu ispitivanja urinokulture. Simptomi upozorenja su češća potreba za mokrenjem, peckanje prilikom mokrenja, ponekad i tragovi krvi u urinu. Infekcija gornjeg dela urinarnog trakta, koja se razvija u bubregu, ima izražene simptome kao što su bolovi u donjem delu leđa ili sa strane, povišena temperatura (iznad 38 stepeni), izraženo znojenje i povraćanje, bolno mokrenje, i krv u urinu. Na pojavu ovakvih tegoba, treba hitno otići kod lekara. Nešto slabije simptome daje ešerihija koli, koja je čest izazivač neprijatnosti u trudnoći. Kao i sve infekcije ovog tipa, kada se ne leče pravilno - mogu da pređu u hronične. Retko se desi da pojava ove bakterije dovede do ozbiljnijih posledica po željeni tok trudnoće.

Do potpunog izlečenja

Vrlo je važno da se infekcija u potpunosti izleči, a ne da se samo zaleči. Od takozvanih prirodnih lekova, puno će vam pomoći brusnica, koja sprečava razvoj bakterija i podstiče njihovo brzo izbacivanje iz organizma. Pijte nezaslađen sok od borovnice i preparate vitamina C. Uvin i peršunov čaj, koji su tradicionalni lekovi za ovu vrstu problema, u trudnoći se ne preporučuju. Savetuje se povećan unos obične vode, do dva litra dnevno. Za lakše oblike infekcija, uz konsultaciju sa ginekologom, mogu da se uzmu posebne kombinacije čajeva za trudnice.

Postoji čaj protiv bakterija u mokraćnim putevima za trudnice i dojilje (biljna mešavina, koja je provereno neškodljiva za plod). Kako trudnoća odmiče, dolazi u obzir veći broj prirodnih i farmaceutskih lekova. Površno lečenje dovodi do trenutnog olakšanja tegoba, posle čega se ne nastavlja sa propisanim lečenjem. U takvim slučajevima je moguće da se simptomi ponovo jave i nastane hroničan problem. U najvećem broju slučajeva, dovoljno je petodnevno uzimanje antibiotika. Ponekad lečenje uključuje injekcije, i traje dve nedelje, i duže.

Iako nije u pitanju strašan problem, u trudnoći treba lečiti urinarnu infekciju, i paziti da se ne popne gore, ka materici. Vaš ginekolog će vam prepisati terapiju u vidu antibiotika, vaginaleta i čajeva. Savet lekara je neophodan da bi se utvrdio uzrok infekcije i prepisala terapija. Ne treba se plašiti lečenja antibioticima - lekari nikada ne prepisuju vrstu leka koja je štetna po tok trudnoće i plod. Kod upornih infekcija, primena antibiotika je neophodna. Kada se problem reši, savetuje se da i dalje, jednom mesečno, proveravate urinokulturu, a po potrebi i češće.

Marija Jovičić, u saradnji sa ginekologom Slavicom Vasiljević

(Yumama.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner